Live painting op Vive la France 9 en 10 juli in Hummelo

Liesbeth schildert zaterdag 9 en zondag 10 juli muzikantenportretten

 Hummelo

Het ’Montmartre van de Achterhoek’ komt dit jaar tijdens Vive la France nog meer tot leven met live action painting. Ter plekke portretteert kunstenaar Liesbeth Romeijn muzikanten  op groot doek.

De brocante- en kunstfair Vive la France beleeft op zaterdag 9 en zondag 10 juli de 8ste editie. De organisatie benaderde Romeijn (61) al eerder met het verzoek op het kunstplein rond de Dorpskerk live te schilderen. “Ik had voor de editie van 2019 alles gereed om op beide dagen ter plekke zo’n groot schilderij te maken maar werd toen ziek”, vertelt Romeijn. “Daarna viel het evenement door corona twee keer uit. Nu komt het er wel van en dat is hartstikke spannend.”

Op beide dagen schildert ze in zo’n vier uur tijd een portret van muzikanten. Het duo Jolie Coeur (met accordeon en staande bas) en Xandra Storm (met haar orgeltje) zijn daarvoor de modellen. Dat mensen kunnen meekijken en het tot stand komen van zo’n werk meemaken is voor haar geen probleem. “Daar raak ik niet van in de stress. Als ik portretten maak, is de ene helft van mijn hersenen met schilderen bezig en de andere helft met communiceren.”

Ervaring heeft ze de afgelopen dik dertig jaar wel opgedaan. “Het kan altijd gebeuren dat je een mindere dag hebt maar op die ervaring kan ik altijd op terugvallen”, weet ze. De Hengelose vertelt over haar vorige woonplaats Vreeland, waar ze 75 portretten van dorpsbewoners maakte in het jaar dat het dorp 750 jaar bestond. “Totaal verschillende mensen van allerlei leeftijden. Ik kreeg het net niet af, op de expositie heb ik de laatste paar portretten live geschilderd.”

Haar opleiding volgde ze op de klassieke Wackers Academie in Amsterdam waar tekenen, waarnemen en materiaalkennis de basis vormden. Ze ontwikkelde zicht tot portrettist. Naast werk in opdracht maakt ze vrij werk en grafiek.

De brocante-markt, muziek, theater en ander entertainment én de streekmarkt trekken jaarlijks duizenden bezoekers naar Hummelo. De horeca completeert met terrassen en Vive la France-aanbiedingen de Franse sfeer. De tweedaagse brocante- en kunstfair is 9 en 10 juli van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken.

tekst en foto; Gerard Menting

https://www.vive-la-france.nl/